Głos z Indii

 Na krótko przed 43. urodzinami Ewy, które przypadają 17 lipca, pojawił się w sieci 17 numer indyjskiego periodyku naukowego „Akshara”. Na jego łamach ukazała się recenzja rozprawy doktorskiej Ewy.

„Akshara” została założona w 2009 roku przez Vijaya Kumara Roya i Subodha Kumara Sinhę na cześć profesora Shankarananda Palita, najwybitniejszego nauczyciela języka angielskiego na Uniwersytecie Lalit Narayan Mithila. Jej pierwszy numer ukazał się w wersji drukowanej w maju 2009 r. nakładem Academic Studies and Research Association w Darbhanga. W 2018 r. stała się częścią Światowego Stowarzyszenia Autorów i Badaczy (World Association of Authors and Researchers) i zaczęła być wydawana przez Paragon International Publishers w New Delhi. Od 2022 r. jest również dostępna online. „Akshara” powstała jako międzynarodowe forum wymiany myśli dla nauczycieli i badaczy celem popularyzacji wartościowych badań naukowych. Redakcja przyjmuje artykuły na temat różnorodnych autorów i tekstów literackich w języku angielskim, a także prace krytycznoliterackie i z zakresu lingwistyki stosowanej. Akceptuje również oryginalne opowiadania, wiersze, wywiady i recenzje ostatnio opublikowanych książek.

Jest coś ekscytującego i niebywale wzruszającego w myśli, że praca Ewy była – i być może właśnie teraz wciąż jest czytana – gdzieś na drugim końcu świata. Książka „Literary Appropriations of Myth and Legend…” dotarła do Indii, do rąk prof. Vijaya Kumara Roya, wiosną zeszłego roku. Tegoroczna recenzja prof. Amara Natha Kumara, jakże pochlebna, wnikliwa i traktująca pamięć o Ewie z czułością, była przemiłą niespodzianką i symboliczną wisienką na torcie urodzinowym, którego i tym razem nie zabrakło w Warszawie. A Twój uśmiech, Ewuniu, odbijał się w tafli spojrzenia dumnych z Ciebie Rodziców. I nas wszystkich.

1 comment

Dodaj wpis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 20 MB. You can upload: image, audio, video, document, other. Drop files here

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.